Universitetet i Agder, Kristiandsand, 2019

Kunstprosjekt på UiA, Universitetet i Kristiandsand.

Veggmalerier på 3 ulike steder i ny etasje på F-bygget, fakultet for humaniora og pedagogikk.

 

 

Jeg har ønsket å lage veggmalerier som kan være en visuell berikelse i lokalene, men som også ved sin motivkrets er tilpasset et sted der kunnskap, læring og fordypning er hovedfokus.

Motivene kretser rundt problemstillinger rundt vår tids største utfordring, uavhengig av fag og disiplin. Økosystemene på jorda har forandret seg raskere de siste hundre årene enn noensinne tidligere i menneskets historie. Det er viktigere enn noen gang med kunnskap som gir forståelse for sammenhengene og respekt for alle bestanddelene helheten består av.

“Den skjelvende giganten” kalles den store ospeskogen i Fishlake najonalpark i Utah, USA. Pando tree betyr “I spread out” og skogen anses som én levende organisme, der hvert tre har identisk genetisk materiale, men kommer fra det samme eldgamle rotsystemet. Det ble skapt ut fra ett frø for 80 000 år siden og anses å være verdens tyngste og eldste levende organisme.

For hvert menneske på jorda idag finnes det mer enn 200 millioner insekter. De trenger ikke oss, men vi er helt avhengig av dem. Det kom alarmerende nyheter tidligere i år om at mer enn 40 prosent av verdens insektarter er utrydningstruet. Forfatteren av boka Insektenes planet, Anne Sverdrup-Thygeson, skriver at hun tror på kunnskap, entusiasme og framsnakking av insektene som del av løsningen.

I skissene har jeg brukt elementer som flettes sammen til en helhet. Nybygget preges av en lang sammenhengende vindusrekke med 14 avlange vindusflater fra gulv til tak. Disse dimensjonene kan gjenfinnes som komponenter, eller som byggeklosser, i veggmaleriene.

Bildene viser en utstrakt bruk av sjablonger, silhuetter og negativ/positiv form tilpasset tematikken, -det er noe å dykke inn i, bli oppslukt av og inngå i samspill med.

Arbeidet ble utført på stedet mellom 8.-19. august 2019.

Kunstkonsulent og kunsthistoriker for UiAs kusntsamling: Mette-Line Pedersen